A fi vulgar nu înseamnă a fi erotic, dimpotrivă. Erotismul este inversul obscenităţii. Cu cât o societate e mai obscenă în limbaj, cu atât e mai primitivă în sexualitate. Erotismul ţine de cultură ca orice alt fapt de viaţă socială, e un rafinament necesar, ca a mânca folosind cuţitul şi furculiţa. Obscenitatea echivalează cu mâncatul cu mâinile, cu lipăitul supei din farfurie.
Mircea Cărtărescu în Pururi tânăr, înfăşurat în pixeli
Adăugat de Simona Enache

Votează! | Copiază!

Cartea "Solenoid. Ed. cartonata" de
Mircea Cărtărescu este disponibilă pentru
comandă online cu o considerabilă reducere de preţ, la
-89.00- 62.99 lei.
anddry popa [din public] a spus pe 18 ianuarie 2012: |
citind din insul acesta ma iau cu mainile de cap.
A FI VULGAR NU INSEAMNA A FI EROTIC, DIMPOTRIVA.
Geniul a descoperit sacra banalitate, sa vedem mai departe...
EROTISMUL ESTE INVERSUL OBSCENITATII(?! geniul stabileste legaturi din limbutie, nu ca fruct al inteligentei).
CU CAT O SOCIETATE E MAI OBSCENA IN LIMBAJ, CU ATAT E MAI PRIMITIVA IN SEXUALITATE.
? geniul literar este si un geniu filosofic ma intreb ce intelege prin 'sexualitate'. A, uitasem, un geniu poate tavali sensurile cum vrea, dixit! Probabil a uitat de cate ori a fost obscen in glorioasa-i opera, oho! Sa inteleg ca fiind obscen in limbaj nu are de ales; potrivit propriilor cuvinte este la fel de primitiv in sexualitate! Ori poate geniul pustiu nu face parte din societate, El este o Institutie(de facut bani!).
EROTISMUL TINE DE CULTURA CA ORICE ALT FAPT DE VIATA SOCIALA, E UN RAFINAMENT NECESAR, CA A MANCA etc...
pai bine, taicule, fiindca mi se face mila, ai mintea intoarsa rau! Le-ai amestecat intr-un asemenea hal - ciulama le-ai facut(ma refer la sensuri)! Nu ti se apleaca de la atatea mictiuni culturale ?
Sa fie geniul atat de abscons incat sa nu aiba habar de consistenta sensurilor, practic de sensul real al cuvintelor?!
Erotismul poate fi implicat in actul de cultura - cum se si intampla de multe ori - dar nu este un "rafinament necesar", fiindca tot de atatea ori poate sa nu aiba legatura cu rafinamentul, alteori erotismul nu ajunge deloc, atunci cand mintea ti-e goala de mitul sexualitatii, biet om! |
daniel stanciu [din public] a spus pe 18 ianuarie 2012: |
Reflectiile lui MIrcea privind erotismul sunt indreptatite. E adevarat ca nu sunt originale (cu atat mai putin geniale), dar sunt plastic formulate. Reactiile alergice ("comentariul" mordace) ale lui Popa sunt caraghioase. La om viata sexuala e modelata social. Cartarescu distinge intre erotism si sexualitate. Erotismul este o forma de sexualitate rafinata (ajustata) in mediul socio-cultural. In jungla sociala un instinct (cel sexual) se transforma intr-o conduita dominata de reguli diferite de automatismele "naturale". De pilda instinctul de a te hrani se face cu niste ustensile specifice si respectand anumite proceduri mai mult sau mai putin sofisticate. Intr-un fel mananca americanii, in alt fel chinezii. La fel e si cu erotismul. Acesta nu se reduce la actul fiziologic (chiar si ala se face dupa tehnici si posturi variate- de pilda Biserica recomanda pozitia misionarului), ci cuprinde curtarea, rezistenta galanta si eventual conversatia politicoasa de dupa. |