Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Majoritatea oamenilor își întrebuințează cea mai mare parte din timp ca să trăiască, și puțina libertate care le mai rămâne îi înspăimântă atât de tare, încât fac tot ce le stă în putință ca să scape de ea.

citat celebru din romanul Suferințele tânărului Werther de
Adăugat de DyannaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

 

1
Pentru Frumos [din public] a spus pe 10 octombrie 2012:
se studiaza la lit universala in liceu.Cu cat saracul Werther suspina mai tare, cu atat gradina zoologica de optsprezece ani se anima mai tare.S ar putea crede ca daca dai libertate tinerillor, habar n au s o foloseasca si snu stiu sa faca alta decat sa si dea arama pe fata-aceea dpe ulita lor mizera, etc.Suntem asa insensibili?Tarile europene au inregistrat un val de sinucideri dupa publ romanului.Noi nici europeneste nu simtim?Habar n -am...
2
daniel stanciu [din public] a spus pe 10 octombrie 2012:
Desi iubirea e perena, ritualurile de imperechere se mai schimba. Romanul de tinerete a lui Goethe a lansat o moda care a revolutionat jocul social al iubirii. Nu a sinuciderii din amor, ci a primatului pasiunii asupra ratiunii (care a devenit o axioma a celebrei iubiri romantice). Intre timp dragostea romantica s-a cam ofilit, nu mai are cautare pe piatza. Acum la moda sunt dragostea ca sport si dragostea ca investitie. La varsta adolescentei cea mai frecventata e dragostea cool. Regula jocului e alta: castiga cine nu se implica (cine e "cool"). In ochii pofticiosi ai tinerilor Werther e opusul tipului cool, e un fraier imbracat in tzoale de papagal, care nu stie cum sa muste din gagica aia cu nume de prajiturica: Charlotta sau cam asa ceva. Unde mai pui ca tipul se impusca pentru o individa cu hachite! Pai cum sa nu faci zambre in fundul (si in alte parti) clasei? Frumosule, imi place cum dramatizezi la final. Oare nu simtim noi europeneste? Pai "noi" am avut (va rog sa observati cat sunt de fin cand intrebuintez verbul la trecut) un "lag" cultural de j-de ani fata de Europa. Biblia neurastenicilor de la sfarsitul veacului al 18-lea (Suferintele tanarului Werther) n-a fost colportata pe aceste iubarete plaiuri (cica si bunul Dumnezeu le iubeste, ma refer la plaiuri, nu la plaiesi) decat secolul urmator, cand incetase sa mai starneasca talazuri suicidare. D-aia n-am simtit europeneste atunci. Actualmente daca tinerii amorezi s-ar sinucide pentru a fi "autentici" in stil wertherian, ar fi niste demodati caraghiosi, nu niste europeni.
3
Betty Marcovici [utilizator înregistrat] a spus pe 10 octombrie 2012:
Frumos comentariu Domnule Daniel Stanciu.
4
Madame [din public] a spus pe 10 octombrie 2012:
Dă-mi voie, stimabile domn, să te corectez: nu romantismul s-a ofilit, ci romanțiosul a devenit decrepit!

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook