Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Contemporanii sunt cei mai răi istorici.

în Articole politice
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Calin" de Mihai Eminescu este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -38.44- 15.99 lei.

 

1
daniel stanciu [din public] a spus pe 6 aprilie 2017:
Corect, istoria e stiinta care judeca indivizii in absenta. Daca insii incondeiati de istorici ar fi prezenti (traitori), ori i-ar da in judecata pe detectivii faptelor lor pentru fals si uz de fals, ori i-ar lauda pe pentru imaginatia lor debordanta. Si intr-un caz si in altul seriozitatea investigatiei stiintifice ar fi pusa sub semnul indoielii...
2
Yorick [din public] a spus pe 6 aprilie 2017:
Și totuși istoria se bazează pe documente care nu se nasc singure, ci sunt consemnate, zi de zi, an de an, de anumiți truditori lucrând după anumite legi, cutume sau proceduri dobândite și atestate din cele mai vechi timpuri. Personaje pe care lumea nu prea le agreează din varii motive: neîncredere, ignoranță, vanitate, influență, inconștiență, indiferență și multe alte in...

Despre istorici, gurile rele spun că nu sunt suficient de talentați ca să devină scriitori, dar sunt insuficient de raționali ca să fie numiți oameni de știință.

Oricum, așa cum ne reamintește, cu consecvență, un carismatic și controversat istoric contemporan: istoria rămâne cea mai frumoasă poveste!
3
daniel stanciu [din public] a spus pe 6 aprilie 2017:
Totusi, documentele nu sunt esenta istoriei, ci doar aparenta (fenemenalitatea) ei. In istorie decisiva e povestea, istorisirea. Un document devine istoric doar daca exista o minte (inzestrata cu multa imaginatie) care sa ticluiasca o istorisire despre el. Istoria nu este studiul stiintific al faptelor trecute, ci naratiunea lor. Faptele unei comunitati umane nu sunt niciodata legate in felul in care ni le prezinta istoria. De aceea istoria e mai curand a arta a punerii in ordine (o ordine elocventa, semnificativa) a unor evenimente disparate si partial cunoscute. Acesta explorare a trecutului se face intotdeauna din prezent si pentru prezent. Ceva e istoric si demn de rememorat doar daca rezoneaza cu prezentul. Istoria nu e o indepartare de prezent, ci o aducere in prezent a unor fapte trecute. Chiar daca istoricul incearca sa redea timpului curgerea lui fireasca, prezentul ramane punctul initial al istorisilor sale.
4
Yorick [din public] a spus pe 7 aprilie 2017:
Don Dănel,
Iar ați aselenizat în parcarea aia filosofistă în care v-ați obținut permisul de intervenții rapide în caz de arderi autoîntreținute,
Revenirea, doctă, asupra subectului îmi amintește de o spițereasă foarte blondă care, după ce i-am cerut un banal paracetamol, a început să-mi împuie capul despre alte șapte leacuri, pe considerentul că sunt foarte proaspete, de parcă aș fi vrut să-mi fac o salată.
Modul în care schingiuiți dialectica istorică mă face să recurg la o parafrază: fiecare are istoria pe care o merită!
5
daniel stanciu [din public] a spus pe 7 aprilie 2017:
Recurgeti la ce doriti dvs: la catafaza la apofaza, la anabaza, la catabaza, la autobaza. Totusi, n-ati inteles "istoria" din spatele intamplarii cu blonda. Duduia a incercat sa se mentina mai mult in sfera dvs. de interes vizual. Nurii sai (daca era blonda, era frumoasa, e o regula nescrisa in istoria frumusetii feminine) nu isi faceau efectul. Daca doreati un banal paracetamol, nu erati chiar atat de racit incat sa nu o vedeti asa cum era (adica un un angel radios) si sa nu o complimentati cu o ocheada famelica. Faptul ca nu reactionati la stimulul irezistibilitatii sale a determinat-o sa va propuna leacuri de reimprospatare a memoriei sau a acuitatii vizuale.
Ca atare, istoria cu blondina nu e ceea ce credeti ca s-a petrecut (fiind de fata), ci ceea ce e e posibil sa se fi intamplat in inima blondei cand dvs. acuzati o prozaica durere de cap. Istoria e interpretare a faptei, nu fapta bruta. Adesea culisele (toracele blondei si alte zone ascunse) e mai important decat teatrul de operatiuni.
A propos: daca vreti sa va mai raspund (desi nu vad de ce v-ati dori acest lucru) la comentariile dvs (ma feresc de orice epitet ornant), v-as ruga sa imi invocati mai ceremonios numele. Spre deosebire de dvs., al meu e real. Chiar daca nu a facut istorie ca al falsul dvs nume.
6
Yorick [din public] a spus pe 8 aprilie 2017:
Lățimea Voastră Don Dănel,
(Suficient de protocolar, sau mai aștept să puneți câteva kile?)

Se pare că deja este coadă la prețioasele dumnevoastr㠄răspunsuri”,
aproape mai ceva decât la moaștele eroului binecunoscut. Deci va trebui,
pe viitor, să fiți ceva mai selectiv în blagoslovenii.
Începeți cu mine, va fi o prioritate care mă va onora!

Istoria pură devine prezent doar prin trecut. (Adevăratul Nume)
7
daniel stanciu [din public] a spus pe 8 aprilie 2017:
Istoria pura va exista doar daca vor fi descoperite legile comportamentului individual si colectiv al omului si, mai ales, daca aceste legi sunt exacte (cum credea bunioara contemporanul lui Eminovici Vasile Consta). Pana atunci, istoria e si nitica sociologie, psihologie, economie, marketing politic, literatura patriotica etc.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook