Cine face aprecieri asupra unui om mare trebuie să fie cu mare băgare de seamă, întrucât prin acest act el își dă sieși un certificat.
citat clasic din Lucian Blaga
Adăugat de your problem
Votează! | Copiază!
Textul original este scris în limba română.
Cartea "Trilogia cunoasterii" de
Lucian Blaga este disponibilă pentru
comandă online cu preț redus, la
-66.47- 46.99 lei.
Vezi citate despre prudență
C.Erber [din public] a spus pe 15 martie 2011: |
Frumos și adevărat.
Unii din zeloșii comentatori ai acestui site
ar trebui să tragă anumite învățăminte.
Dar pentru român nu există "om mare",
în afara eului său, augmentat
de un narcisism patologic |
daniel stanciu [din public] a spus pe 15 martie 2011: |
Lucian Blaga are dreptate. D-l Sigmund exagereaza, ca de obicei. Nu observa faptul ca remarcile elogioase pot intra si ele in sfera "aprecierilor". Cele mai ofensatoare aprecieri la adresa unui "om mare" sunt laudele zgomotoase ale domnilor cu plamani puternici si cu creierul debil.
Teoria referitoare la "narcisismul patologic" al romanului e inexacta. Romananasul (romanul adanc insurubat in meandrele concretului istoric) este superficial in orice, inclusiv in materie de maladii psihice. Egocentrismul romanasului porneste de la o semnificatie aparte a "centrului" si anume aceea de "buric". Romanasului ii place sa se creada un buric al targului, nu un "centru" al culturii (sau umanitatii). Frivolitatea mioritica e patologica. Daca ar excela in "narcisim" romansasul ar fi disparut ca specie de jivine sociale in timpul comunismului de pilda. Un "narcisist patologic" nu poate rezista intr-un lagar colectivist (egalitarist).
Oamenii mari pot sa apara peste tot, chiar si pe plaiurile astea minunate si blestemate (populate de oameni mari la stat si marunti la sfat). Blaga e un bun exemplu. Daca intri in "conul luminos" al unui om mare prin aprecierile (negative sau pozitive) pe care le faci la adresa lui, risti sa-ti faci vizibila (si rizibila) mediocritatea. Judecatile de valoare care ii vizeaza pe oamenii mari sunt atestate ale "dimensiunii" noastre intelectuale. Nu trebuie sa uitam insa faptul ca si piticii sunt simpatici. Mai ales cand canta atunci cand se intorc acasa de munca. |
Diana de la sibiu [din public] a spus pe 17 martie 2011: |
Orice lucru bun dureaza putin. Pomul tacerii s-a uscat. Oamenii mari sunt talentati si demni. Piticii sunt demagogi.
Simple propozitii... |
Madame [din public] a spus pe 17 martie 2011: |
Comentariul dv. este, de asemenea, un lătrat bombastic. Sunteți un simplu pitic, care nu a fost niciodată la înălțime (nici nu aveați cum), adică în pomul tăcerii. |