Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Nu da voie să-ți impună libertatea cuvântului înaintea libertății gândului.

aforism clasic de
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.Semnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

 

1
daniel stanciu [din public] a spus pe 14 martie 2011:
Gandirea e un limbaj interior care se formeaza numai prin receptarea si exersarea limbajului exterior. Mediul originar al gandirii este limbajul extern (oral si scris). Daca acesta din urma e ingradit si gandirea e obstructionata. Fara libertatea de expresie, libertatea gandirii pentru cei care nu si-au format limbajul interior ("tanara generatie") e condamnata sa se dezvolte intr-un mediu neprielnic, de detentie. Desigur, gandirea la adulti dobandeste o relativa autonomie fatza de limbajul extern. Ea ar trebui chiar sa domine prestatiile noastre lingvistice. Putini insa reusesc sa-si imblanzeasca limbajul prin gandire. Imaginatia si afectivitatea fac de multe ori din limbaj un armasar naravas. Asa ca rari sunt oamnenii care vorbesc chibzuit, rational.
Lec vrea sa spuna ca intai trebui sa avem o libertate a gandului (sa nu ne inregimentam politic sau religios gandirea) si apoi o libertate a expresiei. Intai sa cugetam si apoi sa vorbim. Insa libertatea de expresie, cu toate excesele ei, ne asigura sansa de a ne putea construi o gandire critica si independenta. Marea provocare a gandirii e tocmai aceea de a selecta din emanatiile pestrite ale libertatii de expresie pe cele care merita asimilate sau valorificate.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook