Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Storceagul, regina ciorbelor pescărești

Nu încape nicio vorbă,
Este cea mai bună ciorbă
Care poate fi făcută:
Este ciorba absolută.

Iar secretul e, rezon:
Carnea doar de sturion,
De nisetru sau morun
(Nu de somn, de crap, barbun),

Ori de cegă sau păstrugă
(Nu de păstrăv sau zvârlugă).
Carnea este dezosată
Și în cuburi mici tăiată.

În ceaun, la fiert, în apă,*
Se pun carne, morcovi, ceapă,
Sare și cartofi, ardei
Grași și proaspeți, măricei,

Ou bătut cu smântânică
Cu o cană de apică,
Iar pentru condimentat
Pui mărar, piper pisat.

Cu răbdare și tutun,
Se fierb toate în ceaun,
După cum ghiciți pesemne,
Nu la gaz, la foc de lemne.

Ciorba este aurie
Și produce bucurie
Văzului, mirosului,
Gustului și sațului.

Un storceag original,
Demn de împărați, regal,
Extraordinar de bun,
Din nisetru sau morun ‒

Sturion zis și belugă ‒
Or din cegă sau păstrugă,
Poți mânca în România
Doar în Deltă, la Chilia.**

Ciorba, spune moș Anton,
Merge cu un Sauvignon,
Alb și sec, un pic poznaș,
Proaspăt scos din butoiaș.

poezie de din Mâncarea în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (14 februarie 2021)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

 

1
George Budoi [autorul] a spus pe 14 februarie 2021:
* Rețeta de storceag descrisă de Radu Anton Roman în cartea "Bucate, vinuri și obiceiuri românești", 1998.
Aceasta "e un amestec de bucătărie ucraineană și românească."
Ingrediente: 1 kg de carne de sturion (morun, nisetru, păstrugă, cegă), 200 g de cartofi, 1 ceapă, 1 morcov, 100 g de smântână subțire, 1 ou, 1 linguriță de sare, 1 legătură de mărar, 1 vârf de cuțit de piper pisat.
Modul de preparare: • Se pun 2 litri de apă cu sarea și piperul la fiert; • se taie în bucățele cât mai mărunte morcovul, cartofii, ceapa; • se taie carnea de pește (dezosată!) în cuburi de cca 2 cm latura; • când apa dă în clocot se pun toate astea la fiert; • se bate smântâna cu oul și cu o cană de apă; • se toacă mărunt mărarul; • după 20 de minute de fiert se adaugă ciorbei smântâna (turnând ușor, în fir subțire) și mărarul, se amestecă puțin și se dă într-un clocot.

** De fapt, Radu Anton Roman spune că "Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România ‒ la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării", comună care e în sudul Deltei, pe brațul Sfântu Gheorghe, aproape de vărsarea Dunării în mare. Forțat de rimă, eu am spus Chilia (e vorba de comuna Chilia Veche), care e în nordul Deltei Dunării, pe brațul Chilia al Dunării.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

    Mai multe în Forum »

    Fani pe Facebook